22 Ноем. 2008

"ВИНПРОМ КАРНОБАТ" прави вина със собствена идентичност

"ВИНПРОМ КАРНОБАТ" прави вина със собствена идентичност

Г- жо Николова, как "Винпром Карнобат" приключи гроздоберната кампания. На какви нови сортове заложихте и как се отрази на добивите сухото и горещо лято?

- Реколтата в лозята ни тази година е отлична. Наистина сухото и горещо лято даде отражение върху добивите, но това е за сметка на качеството. Гроздето е по-хубаво и по-здраво, в сравнение с предходни години. За пръв път в България тази година, "Винпром Карнобат" бере и винифицира екзотичния френски сорт - "Вионие". Той ще стане голямата сензация на пазара на бели вина за Реколта 2008. За първа година берем и новия за страната червен сорт "Каберне Фран". На второ плододаване е "Сира"-та, която през 2007 г. спечели вниманието на ценителите, а от тази година е с гарантирано наименование за произход. За поредна година берем и няколко червени сорта със световна известност, сред които са "Пино Ноар", "Гаме дьо Буз" и "Примитиво". 
 

С какви стратегии ще запазите лидерството си на пазара?

- За да бъдеш лидер трябва да имаш  ясна и цялостна концепция за развитие. През последните пет години "Винпром Карнобат" си осигури всички необходими условия за направата на качествени вина и ракии. Създадохме затворен цикъл на производство – от суровината до крайния продукт. Разполагаме с над 15 хил. дка собствени лозя, чието състояние следим целогодишно. Това ни позволява да получим най-доброто грозде. Оказваме стриктен контрол и върху добивите.  Притежаваме и най-модерната винарна, в която са вложени повече от 17 млн. евро. Част от тях са по европейски програми. Производственият ни комплекс е с капацитет за преработка на 15 000 тона грозде годишно и производство на 11  000 т висококачествени вина и ракии. Оборудването е доставено от водещи европейски фирми – шведската Аlpha Laval и италианските Vello и Diemme. За да достигнем максимални производствени мошностти, през 2008г. предприехме действия за четвърто по ред разширение на производствения комплекс. Освен в технология, ние инвестирахме и в човешки фактор. Във „Винпром Карнобат“ работи екип от висококвалифицирани технолози и агрономи, които се нагърбват ежедневно с най-отговорната мисия – да превърнат добрата реколта във висококачествени вина и ракии.

Актуално

Виж още ...

18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.