09 Септ. 2013

„Винпром Карнобат" започна гроздобера на раннозрейката

„Винпром Карнобат" започна гроздобера на раннозрейката
Първото грозде от „Раннозрейката“, както е по-известен прочутият ракиен сорт „Перла“, вече е в избите на „Винпром Карнобат“. Старите лозари го познават и под това име, защото се бере пръв, още в началото на август, а от него се приготвят най-ароматните и висококачествени ракии.

Агрономите на компанията издадоха, че това е един от най-трудните за отглеждане сортове. По тази причина през последните двадесет години много лозари се отказаха от него. Старите насаждения са не повече от стотина декара в цялата страна, а малцина си спомнят вкуса на истинската ракия от перлово грозде. Днес „Винпром Карнобат“ става първият български производител, който възражда един от най-любимите сортове на всички ракиджии. През следващите пет години, винпромът планира да засади още над 500 дка собствени лозя с „Перла“. От тях в България отново ще се правят висококачествените Перлови ракии, които в миналото прославяха страната на международните пазари.

За да дадат богат плод, лозичките „Перла“ се нуждаят от много слънце, а почвите трябва да са леки, песъкливи и средно каменисти, разказа главният агроном на „Винпром Карнобат“. Но най-важно е да има достатъчно валежи от май до юли, защото на плода му трябва обилно напояване до самия гроздобер. Най-добър за засаждане е тероарът в близост до Карнобатската котловина. Там почвите са плодородни, а южните склонове осигуряват обилно слънчево греене, отлична проветривост и оптимално разпределение на валежите през пролетта и лятото. Лозичките са засадени върху терени с надморска височина от над 300 метра, с изразена камениста структура. Така денем слънцето ги огрява от всички страни, а нощем, когато температурите паднат, камъните отдават топлина и ускоряват зреенето. Перловото грозде, набрано в близост до Карнобатския край, става изключително сладко и ароматно, с висока захарност и добър киселинен баланс. Не случайно още преди век най-много масиви с този сорт са били засадени в района на Карнобат, където днес са 20-те хиляди дка собствени лозя на едноименния винпром.

“Колкото и да е трудоемко отглеждането на „Перла“-та“, най-големият майсторлък е брането“ , споделиха технолозите на Карнобат. Гроздето трябва да се бере веднага след узряването, защото иначе бързо омеква и гние. Ципата му трябва да е непокътната, тъй като от нея се извличат най-ценните съставки за ракията. Още от средата на юли нашите агрономи са ежедневно в масивите с „Перла“, за да ги оберат в единствените два дни от август, когато са достигнали максимална зрялост. Другото предизвикателство пред майсторите на истинската Перлова ракия е транспортирането на гроздето. Плодът е изключително крехък, трудно се съхранява и не може да пътува на дълги разстояния. В Карнобатския край „Перла“-та се бере ръчно още преди разсъмване и внимателно се подрежда в малки дървени касетки от по 3 кг, които запазват целостта на узрелите зърна. Лозята с този сорт са разположени в максимална близост до производствения комплекс и минути след прибирането, гроздето е вече в избите на „Винпром Карнобат“.

Тази година в Карнобат богатата реколтата от перлово грозде надхвърля 850 кг от декар, достигната е и най-високата захарност от 21-22 градуса. Ценният перлов дестилат вече отлежава в прочутите дрянови бъчви, станали запазена марка на „Винпром Карнобат“. Те прекрасно подчертават богатия плодов аромат на сорта и са гаранция, че не след дълго ценителите ще дегустират пивка и висококачествена Перлова ракия, която ще е без аналог на родния пазар.
Актуално

Виж още ...

18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.