Грозден

Традиции

Създаден преди повече от две столетия, Винпром Карнобат е наследник на вековни традиции в Карнобатския край. Всяко късче земя тук пази тайната за майсторлъка на карнобатските винари, свързана с отглеждането на лозя и производството на качествени вина.
Традиции
Традиции

В Карнобатския край традицията за отглеждане на лозя датират от векове, а създаването на ракии и вина е неразделна част от историята и поминъка местното население. Уникалното съчетание на плодородни почви с благоприятни климатични условия и изобилието на от висококачествено грозде, превръщат Карнобатските лозари с големи и изкусни производители. За майсторството във винопроизводството свидетелства и богатото историческо и археологическо наследство на региона.

Разкопките на многобройните тракийски могили край днешен Карнобат изобилстват с червенофигурна керамика на която е изобразен ногът на виното Дионис. Също така, има съхранене сведения в древните хроники от V – IV век пр.Хр. и в откритите от археолозите 500-годишни съдове за вино на територията на средновековната крепост ‚Маркели“.

Традиции


Винпром Карнобат е създаден през 1811 г. Силната привързаност към земята, отглеждането на лозя и производството на ракия и вино е традиция запазена и в наши дни. С дълбоко уважение към дълговечните традиции и с помощта на най-модерни технологии, влагаме старание и страст, за да създадем ракии и вина с високо качество.

 
18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.