Лозя

Лозя и винени сортове

Винпром Карнобат разполага с близо 20 000 дка собствени лозови насаждения. Сортовете грозде са доставени от водещи световни производители на посадъчен материал
Лозя и винени сортове
Лозя и винени сортове

Област Карнобат попада в преходно-континенталния климатичен пояс. Формирането на климата е под влиянието на океански въздушни маси, които нахлуват от запад и северозапад и на континентални от североизток. Теренните условия и близостта на Черно море са допълнителни фактори, които влияят върху климатичните елементи. В агроклиматичен аспект територията попада в два пояса: пояс на средно топлолюбиви култури и пояс на топлолюбиви култури.

Засаждането на първокласно сертифицираният лозов материал е съобразен с природните дадености на Карнобатския край. Сериозната инвестиция в лозички обаче е предшествана от прецизен подбор на терените за засаждането им в землищата на Венец, Лозенец, Деветак, Огнен и Терзийско. Въпреки своята близост, всеки от масивите има свой облик, което допринася за комплексния характер и атрактивност на вината и ракиите ни. Избрани са склонове с южно изложение, които са доказано подходящи за оглеждане на лозя.

Лозя и винени сортове


Винпром Карнобат разполага с близо 20 000 дка собствени лозови насаждения. Сортовете грозде са доставени от водещи световни производители на посадъчен материал – „Мерсие“, „Гийом“, „Труант“, „Чида“, „Раушедо“ и др. Освен традиционни винарски сортове като Мускат, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло, през последните години най-добрите агрономи и енолози на Винпром Карнобат разработват бели и червени вина и от Совиньон Блан, Виние, Траминер, Сира, Каберне Фран, Пино Ноар, Мавруд, Рубин, Мускат, Памид и други.

Постоянното качество на реколтата се осигурява от високо квалифицирани специалисти и съвременна техника за обработка на почвата, пръскане, торене, резитба.
 
18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.