09 Апр. 2013

Сребърен кръст освети „Карнобатска гроздова“ на Трифон Зарезан

Сребърен кръст освети „Карнобатска гроздова“ на Трифон Зарезан
Всяка година след като изварят пивката ракия, майсторите-технолози потапят сребърен кръст в съдовете, за да пречистят напитката до съвършенство и да й дадат частица от светостта на християнската реликва.

За да измолят Божията благословия, в съдовете се спуска точно кръста, с който църквата всяка година в деня на Св. Трифон освещава 20-те хиляди дка собствени лозя на винпрома.

Чудният способ се използвал хилядолетия наред от старите карнобатски ракиджии, които отлично познавали свойствата на среброто.

То е перфектното природно средство да елиминира остатъчните продукти по най-екологичен начин и да придаде на ракията чистота, плътен вкус и силен гроздов аромат.

Днес най-големият производител на вина и ракии използва силата на благородния метал под формата на специални сребърни филтри.

Те са монтирани в уникалните съдове за изваряване на ракията. Конструкцията им е досущ като старите ракиени казани и са направени за „Карнобатска гроздова” от водещи производители.

Ключът към чудните свойства на „Карнобатска гроздова” са и двата уникални местни винени сорта Тамянка и Червен Мискет.

Тамянката се е отглеждала хилядолетия наред по карнобатските земи. Тя дава изключителния аромат на ракията и я обогатява с цветисти нюанси на чемшир, индрише, роза, ванилия и карамфил. Преди ферментация гроздето на Тамянката се оставя да престои с ципата цяло денонощие, защото така се извличат най-добре ароматните му вещества, разказват технолозите.

Червения мискет пък прави вкуса силен и плътен.

Днес винпромът отглежда двата нашенски сорта върху най-плодородните лозя върху южните склонове в землището на Карнобат. Регионът е едно от малкото места в България, където богатите почви и мекият климат създават идеални условия за отглеждане на грозде за направа на ракии и вина.

Осветената и пречистена със сребърен кръст ракия отлежава месеци наред в уникални дрянови бъчви, каквито могат да се видят само в избите на „Винпром Карнобат”.

Малцина знаят, че дрянът е най-добър за отлежаване на ракия от сорта Тамянка. Дървесината му обогатява дестилата с аромати на ванилия, кафе и шоколад, които прекрасно се комбинират с цветистите ухания на сорта. Дряновите бъчви са изключително ценни, защото само десетина от най-старите родни майстори знаят как да направят хубава бъчва от прочутото със здравината си дърво.

След ритуала по освещаване на лозовите масиви и спускането на сребърния кръст в съдовете с ракия, изпълнителният директор на „Винпром Карнобат“ Десислава Николова и кметът на града Георги Димитров ритуално отрязаха първите лозови пръчки и ги поляха с руйно вино за здраве и берекет.

Над хилядата гости, дошли да зарежат плодородните лозя на винпрома, дегустираха и класическото червено вино CHATEAU KARNOBAT, където среща си дават двата любими червени сорта Каберне Совиньон и Мерло.

Познавачите, вдигнали наздравица с него, прогнозираха, че това запомнящо се вино ще донесе следващите златни медали на България от престижните изложения в Лондон, Брюксел, Париж и Виена, където "Винпром Карноибат" традиционно печели най-високите отличия.
Актуално

Виж още ...

18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.