15 Фев. 2012

С първото био-вино от собствени лозя "Винпром Карнобат" посрещна Трифон Зарезан

С първото био-вино от собствени лозя "Винпром Карнобат" посрещна Трифон Зарезан
На връх 14-ти февруари, когато натуралните лозари и винари празнуват Трифон Зарезан, във „Винпром Карнобат“ зарязаха лозята, засадени с биологично-чисто грозде. Най-големият производител на вина и ракии в България за поредна година отдаде почит на Свети Трифон в масивите, сертифицирани за отглеждане на изцяло екологични бели и червени сортове.

„Грижим се за насажденията си изцяло природосъобразно - така, както са го правили нашите бащи и дядовци“, разказа главният агроном Душан Няголов. „Не ползваме никакви химични препарати, пръскаме само със син камък и сяра, и торим с чистаорганична тор. Лозята, от които се правят пивките Карнобатски ракии и вината Chateau Karnobat, се обработват изцяло ръчно – от резитбата днес, до гроздобера наесен. Собствените ни масиви вече притежават и специален сертификат за отглеждане на биологично-чисто грозде. Това ни гарантира, че дори без химични добавки, реколтата ще е богата, а качеството на вината и ракиите - превъзходно“, разкри главният агроном на „Винпром Карнобат“. От екологично-чистото грозде, напролет на пазара ще излязат и първите биологични вина, издаде производственият директор на винпрома Стоян Стоянов. Те са създадени специално за ценителите на природосъобразния начин на живот и съчетават отлично качество с неповторим вкус.

Да вдигнат наздравица с първата бутилка био-вино, в лозята край с. Венец се събраха лидерите в търговията с алкохолни напитки от цялата страна. Собствениците на престижни ресторанти и търговски вериги останаха очаровани от качеството на карнобатските вина и ракии, които над 20 години водят в заведенията им верни клиенти.

Старт на празненствата даде обичаната народна певица Николина Чакардъкова. Пред над 1000-та гости, любимката на поколения нашенци и колоритният й ансамбъл извиха кръшно хоро. Лично областният управител Константин Гребенаров, кметът на Карнобат Георги Димитров и изпълнителният директор на винпрома Десислава Николова прерязаха първите лозови пръчки и ги поляха с руйно вино за здраве и берекет. След тях в лозята на „Винпром Карнобат“ влязоха множество народни представители, десетки гости от Министерството на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по лозата и виното, ключови държавни служби в област Бургас, както и цялата общинска администрация на гр. Карнобат. „Точно сега, когато приемаме новия закон за виното, Карнобатските лозари и винари ни дадоха нагледен урок как с традиция, майсторлък и грижа за природата, в България наистина могат да се произвеждат великолепни биологични вина и ракии“, разказаха народните избраници. Наред с производството на екологично-чисти напитки, „Винпром Карнобат“ ще развива и винения спа-туризъм, издаде изпълнителният директор Десислава Николова. „Не след дълго гостите на нашата изба ще се наслаждават на екзотични винени терапии, създадени в духа на най-елитните хотелски комплекси по света“.
Актуално

Виж още ...

18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.