14 Фев. 2009

С нови хил. дка лозя "ВИНПРОМ КАРНОБАТ" посреща Трифон Зарезан

С нови хил. дка лозя "ВИНПРОМ КАРНОБАТ" посреща Трифон Зарезан

Навръх Трифон Зарезан изпълнителният директор на „Винпром Карнобат“ Десислава Николова и кметът на община Карнобат Георги Димитров зарязаха новите насаждения за здраве и берекет. Масивите са в землището на село Терзийско. Съчетанието между почви и климат в този район е изключително подходящо за отглеждане на бели сортове, разказва производственият директор на Винпром Карнобат Стоян Стоянов. Теренът  там е полупланински, а почвата е силно камениста. Денем температурите са много високи, а вечер ниски, но когато през нощта застудее, камъните, които са се нагряли от силното слънце през  деня, отдават топлината си, така през цялото денонощие гроздето зрее пълноценно и качествено. Агрономите на „Винпром Карнобат“ подготвяха терена за засаждане в продължение на две години, съчетавайки отличните тероарни характеристики на местността със спецификата за отглеждане на Мускат Отонел, Совиньон Блан, Траминер и Рейнски ризлинг. Лозичките са подбрани и доставени от най-добрите френски пепиниерии, което е гаранция за отличното им качество. 

Засаждането на нови 3 хил. дка лозови масиви са съобразени с плановете на Винпром Карнобат  през следващите пет години лозята да станат 30 хил. дка. Нарастването е съобразено с четвъртото поред разширение на производствените ни мощности, което удвои капацитетите за преработка на грозде и за производство на вина и ракии. Увеличаването на лозовите масиви и производствените обеми е съобразено с нарастващото търсене на вината от серията Шато Карнобат, както и на Карнобатска Ракия.

„Гарантираното отлично качество и успехът на вината и ракиите се дължи на това, че те се произвеждат от най-качествено грозде, както и на грижливото отношение на специалистите агрономи и технолози на винпрома. Ето защо нашите продукти станаха пазарен лидер и получиха високи оценки както у нас, така и в чужбина“, заяви изпълнителният директор на Винпром Карнобат Десислава Николова.

Актуално

Виж още ...

18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.