04 Дек. 2008

Кметове от цялата страна посетиха "ВИНПРОМ КАРНОБАТ"

Кметове от цялата страна посетиха "ВИНПРОМ КАРНОБАТ"

Делегация на Националното сдружение на общините с председател Дора Янкова посети "Винпром Карнобат" по покана на кмета на общината Георги Димитров. Да се запознаят на място с проекти по програма САПАРД, реализирани успешно от водещия винопроизводител. За първи път дойдоха представители на местното самоуправление от целия политически спектър. 

"Винпром Карнобат" е пример за успешно усвояване на средства от програма САПАРД. През годините компанията инвестира десетки милиони евро в лозови насаждения и производствени мощности. Днес "Винпром Карнобат" е пазарен лидер и най-големият производител на висококачествени вина и ракии. Разкрити са над хиляда работни места. В община Карнобат безработицата е сведена до минимум, а младите хора остават да живеят и работят тук.", заяви кметът на  града Георги Димитров.

Кметът на Бургас Димитър Николов заедно с колегите си от Сдружението разгледа четвъртото поред разширение за първично винопроизводство на компанията. Новата инвестицията е на стойност от 6 млн. лв. Тя е насочена изцяло към производството на висококачествени бели и червени вина. Така „Винпром Карнобат“ ще удвои капацитета си - годишно ще преработва над 30 000 тона грозде и ще произвежда над 25 млн. литра вино. Оборудването включва нови технологични линии и съоръжения за ферментация - хладилни инсталации, преси и вакуум-филтри. Те са произведени от водещи италиански и френски компании. Новите мощности намаляват времето за преработка на гроздето, за да запазят вкусовите му и ароматни характеристики. Нарастването на производствения обем е съобразено както с добивите от над 15-те хил. дка собствени лозя на винпрома, така и с предстоящата кампания по засаждане на нови 3 хил. дка бели и червени сортове. "С четвъртото поред разширение на производствения си комплекс „Винпром Карнобат“ осигурява абсолютно затворен цикъл на производство – от суровината, до крайния продукт", заяви производственият директор на компанията Стоян Стоянов. 

След като гостите се запознаха с най-новата инвестиция на "Винпром Карнобат", те дегустираха и уникалното "Каберне совиньон" от собствени лозя Реколта 2007, което спечели най-престижната награда на "Винария 2008" – Златен ритон.

Актуално

Виж още ...

18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.