30 Окт. 2009

Самодиви мачкат грозде за “Карнобатска”

Самодиви мачкат грозде за “Карнобатска”
Един тон грозде са намачкали самодиви за новия клип на "Карнобатска гроздова". Видеото е на режисьора Петко Спасов и агенция "Нобъл Графикс". Екипът стоеше и зад рекламата, в която шотландци, погълнали най-продаваната нашенска напитка, играят хоро.

Новият клип разказва за старинните обичаи на Карнобатския край и за майсторлъка на българина. Кадрите вървят на фона на народна песен в аранжимент на Мартин Любенов.

"В клипа пресъздаваме атмосферата на гроздобера по онова време",  разказват от "Винпром Карнобат". „Показваме, че правенето на ракия е било празник в народния календар на българина. Момците и момите берели гроздето с песен на уста, за да стане ракията хубава и пивка.

Тези ритуали са съхранили българщината през годините, а "Карнобатска гроздова" и до днес носи силата на нашенския дух", допълва режисьорът. По време на снимките актьорите и екипът извървели пътя на ракията от лозето до бъчвите и с удоволствие опитали огнената вода. Някои сами набрали част от гроздето, използвано в клипа. Момите в самодивски премени са утъпкали над един тон грозде, докато режисьорът заснеме най-подходящия кадър. А бъчвата, в която танцуват, се е използвала за мачкане на грозде в Карнобатския край от началото на века.

Естествен декор за снимките стават лозята и избите на "Винпром Карнобат". "Отне ни цяла седмица, за да обходим 18-те хиляди декара и всяко лозе ни се струваше по-хубаво от предишното", издадоха от снимачния екип. "В избите открихме бъчви, в които десетилетия са отлежавали висококачествени вина и ракии. Те са живото доказателство, че традициите и майсторлъкът в този край правят "Карнобатска гроздова" най-българската ракия", разказват участниците в клипа.
Актуално

Виж още ...

18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.