09 Юли 2012

Най-пивките и ароматни реколти си дават среща в новата „Карнобатска гроздова”

Най-пивките и ароматни реколти си дават среща в новата „Карнобатска гроздова”
Любимата на милиони българи "Карнобатска гроздова" очарова ценителите с нов, още по-добър вкус. Сега в най-предпочитаната родна ракия среща си дават традицията, майсторлъкът и една грижливо пазена тайна, за която разказва главният технолог на "Винпром Карнобат" Стоян Стоянов.

"Преди седем години събрах изкусните майстори-технолози и си дадохме дума да създадем ракия с неподозирано богат аромат и същевременно мек и балансиран вкус. Издирихме стари рецептури, предавани в Карнобатския край от уста на уста столетия наред. От тях научихме, че предците ни шест поредни есени са отделяли в избите си най-добрите ракиени дестилати, за да могат на седмата година да ги вложат в ракия, която с гордост да носи славата им на прочути майстори. Така сторихме и ние. На всеки гроздобер внимателно избирахме гроздето на прочутите ракиени сортове Червен Мискет, Мускат Оотонел, Памид и Ркацители, отгледани под тракийското слънце в собствените ни лозя. Откъсвахме призори на ръка най-узрелите и ароматни зърна и ги намачвахме грижливо, както ни бяха учили бащите ни. Изварявахме ги прецизно и оставяхме да отлежат в бъчви от странджански дъб, поръчани при прочути бъчвари. С вещината на умели дегустатори, отпивахме от гроздовия еликсир и подбирахме само най-пивките дестилати. На седмата година влязохме в избите и съчетахме най-пивките измежду грижливо отлежавалите реколти. Така създадохме новата "Карнобатска гроздова". В нея е събран опитът, който наследихме от поколения карнобатски лозари и винари. Вплетохме любовта си към земята, търпението и майсторлъка си", не крие гордостта си главният технолог на "Винпром Карнобат".

Гаранция за високото качество на новата Карнобатската ракия е отличното грозде, което всяка година дават 20-те хиляди дка собствени лозя на винпрома. "Отново се радваме на отлична реколта", сподели и водещият агроном Душан Няголов. "Типично българските ракиени сортове достигнаха отлична зрялост и висока захарност. Във "Винпром Карнобат" високото качество и големите добиви не са просто природна даденост, а резултат от целенасочените ни, постоянни грижи и за собствените ни лозови масиви".
Актуално

Виж още ...

18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.