Лозя и Винени Сортове

„Винпром Карнобат“ е единственият български производител на вина и ракии, който обработва най-много собствени лозя. Компанията разполага с близо 20 000 дка първокласни насаждения. По думите на водещи световни енолози, Карнобатският край разполага с най-добрият тероар за засаждане както на типично български винени и ракиени сортове, така и на сортове със световна известност. Мекият климат, богатите на минерали и ценни микроелементи почви и изобилното слънчево греене, обогатяват гроздето с множество интересни вкусове и аромати, които нямат аналог в цяла Европа. 

Лозичките  са доставени от водещи световни производители на посадъчен материал, сред които са компаниите „Мерсие”, „Гийом”, „Труант”, „Чида”, „Рaушедо” и др.  Освен традиционни винени сортове като мускат, шардоне, каберне совиньон, мерло, през последните години най-добрите агрономи и енолози на "Винпром Карнобат" разработват бели и червени вина от совиньон блан, вионие, гевюрцтраминер, сира, каберне фран, пино ноар, рубин и др. Засаждането на първокласно сертифицираният лозов материал е съобразен с природните дадености на Карнобатския край. Мащабната инвестиция в лозички е предшествана от прецизен подбор на терените за засаждането им. Избрани са най-плодородните землищата на Венец, Лозенец, Деветак, Огнен и Терзийско. Въпреки своята близост, всеки от масивите има свой облик, което допринася за комплексния характер и атрактивност на вината. Избрани са склонове с южно изложение, които са доказано най-подходящи за отглеждане на лозя. 

Собствените лозя на „Винпром Карнобат“ се отглеждат екологично, а висококвалифицираните агрономи използват само естествени лозарски похвати. Това гарантира, че вината и ракиите са отличен избор за всички, които залагат на природосъобразния начин на живот и държат на чистотата и високото качество.